Materialer

Værd at vide.

Når du køber smykker er der mange forskellige valgmuligheder – deriblandt materialet. Her på siden vil du kunne få overblik over alle de materialer vi bruger og se hvilke fordele og forskelle der er. Det vil være alt fra de tørre facts til hvordan materialet føles og kan se ud. Derudover vil du også kunne lære lidt om de fagudtryk der bliver brugt indenfor smykkeverdenen, såsom karat eller slibningsform.
Titan_tilux_enkelt_rund_profil_smykke_fingerring_titanium

Titan er et meget velegnet smykke materiale og med sin grålige farve giver det et mere råt udtryk end traditionelle guld og sølvringe. Det er meget behageligt at gå med, da det både er let og ikke irriterer huden. Derudover er det et meget slidstærkt materiale som ikke ændrer farve i brug, der gør det særdeles velegnet til vielsesringe. Det kan tåle selv stærke rengøringsmidler og er meget nemt at vedligeholde. Hvis uheldet er ude og smykket får ridser eller lignende, kan du mod et mindre beløb, sende det retur til os hvorefter vi vil pudse det op så det er så godt som nyt.
Titan findes i mange billigere legeringer, men vi anvender kun ren titan i vores smykker, så du er garanteret at være fri for allergi og andre gener.

Fakta om Titan

Grundstofsnr: Ti 22

Massefylde: 4.5 g/cm3

Smeltepunkt: 1668 grader

Hårdhed: 970 MPa

Forekomst: 0.69%

Titan_tilux_enkelt_rund_profil_smykke_fingerring_titanium
Tantal er et nyt materiale som stadig er meget ukendt i Danmark. Det er et sort og tungt materiale som er modstandsdygtig og ikke irriterer huden. Det bruges derfor til bl.a. til kirurgiske instrumenter og implantater. Det er et af de mest sjældne metaller der findes på jorden. Det er meget svært at bearbejde og man har tidligere ikke kunnet smelte det pga. dets meget høje smeltepunkt. Dette er da ikke tilfældet idag, på grund af ny laserteknologi. Vi er de første i Danmark der laver smykker i tantal og er derfor stolte af at kunne tilbyde disse eksklusive modeller til vores kunder. Tantals meget høje vægtfylde for smykket til at fremstå meget gedigent og eksklusivt. Derudover er der en meget flot kontrast mellem det mørke tantal og guldets gyldne farve.

Fakta om Tantal

Grundstofsnr: TA 73

Massefylde: 16.7 g/cm3

Smeltepunkt: 3017 grader.

Hårdhed: 873 MPa

Forekomst: ~0.0002%

Titan_tilux_enkelt_rund_profil_smykke_fingerring_guld
Guld er det mest foretrukne smykke materiale gennem tiderne, grundet dets utroligt flotte gyldne farve. Det er et meget traditionsbundet materiale og kan symbolisere rigdom eller velstand. Det er let at bearbejde og kan nemt legeres med andre metaller. Dette gør at man kan frembringe andre farver i metallet, som resulterer i, hvad vi kalder hvidguld og rosaguld. Ren guld er ikke særlig velegnet til smykker da det er meget blødt, så derfor bruges guld næsten altid i legeret form for at øge styrken af materialet.

Fakta om Guld

Grundstofsnr: AU 79

Massefylde: 19.3 g/cm3

Smeltepunkt: 1064 grader

Hårdhed: 216 MPa

Forekomst: ~0.0005%

Titan_tilux_enkelt_rund_profil_smykke_fingerring_sølv
Sølv er absolut det mest anvendte materiale til smykker, da det er forholdsvist billigt og nemt at bearbejde. Sølv har igennem tiderne været eftersøgt, da det kan poleres og få en meget høj glans. Ulempen ved sølv er, at det er et ret blødt materiale og derved slides mere end f.eks. guld eller titan. Derudover har sølv en tendens til at anløbe og blive mørkt i kanten. Det er dog stadigvæk et fantastisk materiale til smykke fremstilling. Ren sølv anvendes sjældent, men derimod bruges det der heller sterling sølv som er en legering af 925‰ sølv og 75‰ kopper. Grunden er at man får et hårdere metal og det er den mest ideelle legering man har fundet frem til.

Fakta om Sølv

Grundstofsnr: AG 47

Massefylde: 10.49 g/cm3

Smeltepunkt: 961 grader

Hårdhed: 251 MPa

Forekomst: 0.01%

Fagudtryk

Diamanter
Når du køber en ring med en diamant i, skal man være opmærksom på 4 ting: vægt, farve, form og klarhed.
Det der bestemmer stenens pris er en kombination af disse fire ting.

Vægt

Vægten på stenen betegnes i carat, hvor én af denne enhed svarer til en 1/5 af et gram (0.2g). Du kan bruge dette til at vurdere hvor stor stenen vil være, da det selvfølgelig går hånd i hånd med vægten.

Farve

Stenens farve er inddelt i forskellige kategorier alt efter hvor gul en nuance stenen har. Dette starter ved betegnelsen river, og går over i top wesselton, wesselton, crystal, top cape, light yellow, osv. Det mest anvendte er wesselton farverne, da man betegner dem som værende hvide. Dette er derfor også hvad vi bruger i vores smykker.

Form

Formen på stenen, også kaldet slibningen, fortæller om stenens udformning. Den mest anvendte slibefacon er brillant og kan kendes på dens runde form. Fordelen ved brillant slibning er at den bedst til at opfange og tilbagekaste lyset, hvorved man opnår optimal skønhed. Man kan også få diamanter i andre slibninger som f.eks. hjerte, dråbe eller oval.

Klarhed

De fleste diamanter indeholder spor af uklarheder fra deres naturlige tilblivelse. Dette kan mindske lysvirkningen og kan under lup ses som små pletter på diamanten. Skalaen for klarhed starter ved LC hvor der ingen indeslutninger er og går derefter over i VVS (Very very small inclusions), VS (Very small inclusions), SI (Small inclusions) og derefter pikerede sten, som indeholder små synlige uklarheder.

Karat
Karat fortæller noget om hvor meget guld smykket består af (kan også være et andet ædel metal; men det bliver oftest brugt i sammenhæng med guld). Det maksimale er 24 karat, hvilket vil sige at 24 ud af 24 dele af materialet er guld. Hvis det derimod er 18 eller 14 karat, vil det sige at det kun er henholdsvis 14/24 eller 18/24 af materialet der er guld. Dette kan have stor betydning for materialets udseende og holdbarhed. Hvis smykket f.eks. kun er 8 karat (altså kun en tredjedel af smykket består faktisk af det søgte materiale!) vil guldet have en anderledes farve og kan eventuelt indeholde stoffer som kan give allergi eller andet.

Karat (med K) bruges til betegnelsen for indehold af guld.
Carat (med C) bruges til vægten af en sten.